29 March 2013

ΟΔΗΓΟΣ : «ανώδυνη» μετατροπή δίσκου από MBR σε GPT


Πρώτον ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αν κατάλαβες τον τίτλο, δεν χρειάζεται να σου εξηγήσω τίποτα πριν ακολουθήσεις τη διαδικασία. Αν τώρα δεν κατάλαβες τον τίτλο... καλό θα είναι να μην ασχοληθείς καν, γιατί είναι και επικίνδυνα αυτά τα πράγματα. Ξέρεις, ανεπανόρθωτη απώλεια δεδομένων, κτλ, κτλ. Φυσικά δεν μπορώ να αναλύσω εδώ όλα όσα χρειάζεται να μάθεις, γιατί θα χρειαζόμασταν ολόκληρο βιβλίο.

Πάντως για να μη μου μείνεις παραπονεμένος, θα σου πω χονδρικά ότι οι όροι MBR (master boot record) και GPT (GUID partition table) αφορούν τις μεθόδους μορφοποίησης για τους σκληρούς δίσκους σε πολύ βασικό επίπεδο. Στην ιεραρχία βρίσκεται πρώτα το MBR ή το GPT, μετά έρχεται η δημιουργία των partitions και τέλος αυτά γίνονται format στο file system που θέλεις. Οι δίσκοι που έχουν διαμορφωθεί ως MBR υποστηρίζουν χωρητικότητα μέχρι 2 TB, ενώ οι GPT δίσκοι μέχρι 256 TB. Αυτό στα Windows, γιατί θεωρητικά μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 9 ZETA-bytes.

Αφορμή γι’ αυτό τον οδηγό αποτέλεσε μία πατάτα που έκανα. Ας υποθέσουμε ότι έχεις στήσει ένα καινούργιο PC με hardware τελευταίας γενιάς. Αυτό το hardware λοιπόν περιλαμβάνει ένα δίσκο 3 TERA-bytes, όμως ξέχασες να κάνεις την εγκατάσταση των Windows σε EFI mode. Έτσι τώρα έχεις γύρω στα 800 GIGA-bytes ανεκμετάλλευτα, τα οποία μεν έχεις πληρώσει, αλλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα με αυτά. Τι επιλογές έχεις από εδώ και πέρα;

Πρώτον μπορείς να κρατήσεις τα δεδομένα σου σε κάποιο άλλο αποθηκευτικό χώρο, να μετατρέψεις το δίσκο σε GPT και να εγκαταστήσεις τα Windows από την αρχή. Δεύτερον, αν ο δίσκος λειτουργεί απλά ως αποθήκη, και δεν περιέχει λειτουργικό σύστημα, υπάρχουν προγράμματα που κάνουν αυτόματη μετατροπή σε GPT, χωρίς να χάσεις δεδομένα. Ένα από αυτά, που πρότεινε ένας τύπος σε κάποιο forum, και το οποίο όντως δουλεύει πολύ καλά, είναι το Aomei Partition Assistant. Τα προβλήματα ξεκινούν αν ο δίσκος που θέλεις να μετατρέψεις είναι αυτός που φιλοξενεί το λειτουργικό σου σύστημα, και θέλεις να κάνεις τη μετατροπή χωρίς απώλεια δεδομένων και χωρίς επανεγκαταστάσεις.

Αυτά που γράφω προϋποθέτουν ότι το σύστημα σου έχει EFI BIOS και 64-μπιτα Windows Vista, 7 ή 8. Σε διαφορετική περίπτωση μπορείς και πάλι να το καταφέρεις, αλλά έχει λίγη περισσότερη ιστορία, την οποία δεν θα περιγράψω εδώ. Ψάξ’ το μόνος σου... Λοιπόν, πριν ξεκινήσεις, θα χρειαστείς ένα δεύτερο σκληρό δίσκο, τουλάχιστον τόσο μεγάλο όσο το partition που φιλοξενεί το λειτουργικό σύστημα.

Σου προτείνω να κάνεις move (προσωρινά βεβαίως) όσα περισσότερα δεδομένα μπορείς από το system partition σε κάποιο άλλο δίσκο, και να μειώσεις το μέγεθος αυτού του partition στην ελάχιστη απαιτούμενη χωρητικότητα. Επειδή ο disk manager των Windows είναι λίγο βλαμμένο εργαλείο, καλύτερα να μικρύνεις το partition με το προαναφερθέν Aomei.

Μετά θα χρειαστεί να κάνεις ένα ακριβές image αυτού του partition, στο δεύτερο δίσκο. Αυτό πρέπει να γίνει αυστηρά ως partition to partition. Δηλαδή μόνο το partition των Windows σε ένα partition επαρκούς χωρητικότητας, στον άλλο δίσκο. Όχι ως disk to disk, ούτε ως disk to image, ούτε ως partition to image. Ως εργαλείο προτείνω ένα bootable CD ή USB stick με το Norton Ghost.

Όταν τελειώσει το image, κάνε boot στον κανονικό σου δίσκο, άνοιξε το Aomei και μετάτρεψε τον δεύτερο δίσκο σε GPT.

Τώρα βάλε το DVD των Windows και κάνε boot από αυτό σε EFI mode. Πήγαινε στο command line, που συνήθως βρίσκεται θαμμένο κάπου στο μενού repair, και τρέξε την εντολή “diskpart”. Γράψε “list disk” και κρίνε από τη συνολική χωρητικότητα ποιος είναι ο αρχικός σου δίσκος. Μετά γράψε “select disk x” όπου x ο κατάλληλος αύξων αριθμός του δίσκου από τη λίστα που μόλις εμφάνισες. Κάνε και ένα “list partition” για να βεβαιωθείς ότι είναι ο σωστός δίσκος. Αν όντως επέλεξες τον αρχικό σου δίσκο, γράψε πρώτα “clean” και μετά “convert gpt”.

Κάνε restart, boot ξανά από το DVD των Windows σε EFI mode, και προχώρησε σε εγκατάσταση των Windows στον αρχικό δίσκο που μόλις μετέτρεψες σε GPT και ο οποίος κανονικά θα πρέπει να μην περιέχει αυτή τη στιγμή κανένα partition.

Όταν τελειώσει η εγκατάσταση, μπες στα Windows αλλά μην ασχοληθείς με τίποτα άλλο. Απλά άνοιξε το disk management και λογικά θα πρέπει να βλέπεις πλέον ολόκληρη τη χωρητικότητα μορφοποιημένη, δηλαδή ένα partition άνω των 2 TB. Αυτό πρέπει να το μικρύνεις αρκετά αλλά μόνο τόσο ώστε να χωρέσει το partition του δεύτερου δίσκου. Δηλαδή πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το partition του δεύτερου δίσκου, αλλά μικρότερο από 2 TB, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα το «καταλάβει» το Ghost.

Κάνε boot στο Ghost και κάνε ξανά partition to partition, αλλά αυτή τη φορά από τον δεύτερο δίσκο στο partition του πρώτου, που μόλις μίκρυνες. Σχεδόν τελειώσαμε.

Μπες στο BIOS και επίλεξε ως boot σκληρού δίσκου τον βασικό δίσκο αλλά σε EFI mode. Αν τα έκανες όλα σωστά, λογικά θα πρέπει να γίνει τώρα boot στα Windows που είχες πριν, αλλά με το δίσκο σου πλέον σε GPT mode.

Άνοιξε το disk management και εκμεταλλεύσου όπως θέλεις την πλήρη χωρητικότητα του δίσκου σου. Αν είχες κάνει move κάποια δεδομένα, όπως είπαμε στην αρχή, μετάφερε τα ξανά εκεί από όπου τα πήρες. Επίσης άνοιξε το system protection, βάλε off στο παλιό (missing) partition και on στο νέο partition.

Προσωπικά χρειάστηκα συνολικά 4 (!!!) σκληρούς δίσκους και 2 ολόκληρες μέρες έρευνας και δοκιμών για να πετύχω αυτή τη συνταγή. Ναι, τόσο πολύ ήθελα να αποφύγω τις επανεγκαταστάσεις των προγραμμάτων μου! Άντε, καλή τύχη...

No comments:

Post a Comment