22 March 2013

Ο παράγοντας «S»


Όλα ξεκίνησαν με το iPhone 3GS. Ήταν μία συσκευή που είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με το iPhone 3G, απλά... λίγο καλύτερα. Με λίγα λόγια είχε οριακά βελτιωμένο hardware ώστε να δικαιολογεί την κυκλοφορία του ως διαφορετικό προϊόν από τον προκάτοχο του. Στο επόμενο βήμα, δηλαδή το iPhone 4, είχαμε φανταστικά πράγματα. Γυάλινη οπίσθια επιφάνεια, Retina οθόνη, HD εγγραφή βίντεο, κτλ. Στο ενδιάμεσο, δηλαδή στο iPhone 4S είχαμε απλά αυξημένη χωρητικότητα και βελτιώσεις στην κάμερα.

ΟΚ, ελπίζω πως μέχρι τώρα το έχεις πιάσει το νόημα. Γιατί να βιαζόμαστε; Γιατί να «σπαταλάμε» πολύτιμα τεχνικά χαρακτηριστικά, όταν μπορούμε να βγάλουμε την επόμενη σεζόν με ελάχιστες μόνο βελτιώσεις; Το ίδιο έγινε και με το ενδιάμεσο «νέο iPad» πριν βγει στην αγορά το πλήρες νέο iPad, με τον γαμάτο επεξεργαστή A6X, HD κάμερα και Lightning interface. Για να μην εκνευρίσω όμως (περισσότερο) τους σεβαστούς Apple fanboys, μια που άλλωστε έχω κι εγώ iDevices, το πρόβλημα των «ενδιάμεσων» εκδόσεων δεν περιορίζεται στο Cupertino.


Πάμε μία βόλτα προς το Redmond και τη Microsoft; Ήτοι, ας ρίξουμε μια ματιά και στις συσκευές με Windows Phone. Εδώ βέβαια το πρόβλημα είναι ελαφρώς διαφοροποιημένο. Το ξέρεις ότι υπάρχουν εφαρμογές με ελάχιστες απαιτήσεις; Δηλαδή δεν τρέχουν σε smartphones με π.χ. 256 MB RAM. Τέλεια, έτσι; Λογική PC αλλά χωρίς να μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Το smartphone δεν δέχεται αναβάθμιση στο hardware, και έτσι η μοναδική λύση είναι να πάρεις μία high-end συσκευή. ΟΚ, το ίδιο κάνει και η Apple, αλλά τουλάχιστον το κάνει σταδιακά. Μία εφαρμογή μπορεί π.χ. να σταματήσει κάποτε να λειτουργεί στο παλιό σου iPhone, αλλά μετά από τουλάχιστον δύο γενιές συσκευών. Σίγουρα όχι ιδανικό, αλλά... ας πούμε ανεκτό. Ας πούμε!


Επόμενη στάση: Mountain View, στο «σπίτι» της Google με τις συσκευές Android. Εδώ ευτυχώς το πρόβλημα με τις ελάχιστες απαιτήσεις εφαρμογών δεν υφίσταται, ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο «βαρύ». Το πιθανότερο σενάριο που θα συναντήσεις, είναι ότι μία απαιτητική εφαρμογή θα τρέξει σε μία πιο «αδύναμη» συσκευή, απλά δεν θα έχει τόσο καλές επιδόσεις. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι η εφαρμογή είναι συμβατή με την τελευταία έκδοση του Android που μπορεί να δεχτεί η παλιά συσκευή.


Όσον αφορά το hardware, ξέρεις φαντάζομαι ότι υπάρχει τρελό fragmentation στην αγορά του Android. Που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές συσκευές σε κάθε κατηγορία με παρόμοιο hardware και με απειροελάχιστες διαφορές. Σε αυτή την περίπτωση όμως, με ένα πλήρως ανοικτό λειτουργικό σύστημα, και με πολλούς κατασκευαστές στο παιχνίδι, η κατάσταση έχει την άνεση (και τη «νομιμότητα») να λέγεται ανταγωνισμός. Αν πιστεύεις ότι το νέο μοντέλο μίας εταιρείας είναι απλά... ο Μανωλιός με τα ρούχα του αλλιώς, μπορείς να το εξαιρέσεις από την έρευνα αγοράς που κάνεις για νέο κινητό, και να στείλεις έτσι το κατάλληλο μήνυμα.

No comments:

Post a Comment